loader image

Heerlijke soep met een verhaal

Tilburgers met allerlei achtergronden maken samen hun lékkerste soepen. Iedere dag een andere soep, iedere dag een ander verhaal. 

Dinsdag 14 oktober: Vegetarische Harira
Gemaakt door: Fidan, Daad en Filiz

Harira is een kruidige soep uit Noord-Afrika, vaak gegeten tijdens de ramadan om het vasten te verbreken. Bij Layla thuis was dit hét gerecht dat de keuken vulde met geurige specerijen en dat meteen voor een gevoel van samenzijn zorgde. Deze vegetarische versie laat zien hoe rijk en voedzaam een pan vol groenten, peulvruchten en kruiden kan zijn.

Bij Broodje Aap staat Harira symbool voor gastvrijheid: een kom warme soep die je deelt met vrienden, buren of onbekenden. Want tijdens de Ramadan deel je het eten met iedereen die het nodig heeft.

Woensdag 15 oktober: Ciorba de fasole (bonensoep) van Maria
Gemaakt door: Maria, Aung en Filiz

Een dampende pan vol bonensoep, zoals Maria die in Roemenië leerde maken. In haar familie was dit hét gerecht dat iedereen aan tafel kreeg, groot of klein. Ze leerde al op haar negende hoe je bonen moest weken, wassen en koken — belangrijk, want anders bleven ze rauw of kreeg je buikpijn. Bonensoep was hét wintergerecht: machtig, voedzaam en een maaltijd op zich. 

Deze soep wordt al vele generaties gemaakt, kinderen leren al vroeg om soep te maken. En ook nu maakt Maria de soep graag voor anderen: “Als we samen eten, voelt het alsof we familie zijn,” En precies dat is de kracht van Broodje Aap: al tien jaar lang mensen bij elkaar brengen, met soep en verhalen die grenzen doen verdwijnen.

Donderdag 16 oktober: Vermicellisoep van Buse, Gül en Halime
Gemaakt door Gül, Buse en Maartje

Deze soep is favoriet voor kinderen, moeders koken dit graag voor hen als ze uit school komen. Het is als een warm welkom en liefdevolle zorg. In de Turkse cultuur geloven ze dat eten meer wordt als je het met een ander deelt. Koken, verhalen delen en samen eten betekent veel voor hen. Het staat voor hen voor verbinding, samen zijn met familie en vrienden, gezelligheid, delen en feest vieren. Daarnaast biedt eten ook troost.

Ook op Circolo willen de koks met deze soep een warm thuisgevoel geven, net zoals ze dat voor hun eigen kinderen doen. 

Vrijdag 17 oktober: Linzensoep van Hajiya
Gemaakt door Hajiya, Najet en Maartje

Bij Broodje Aap & Linke Soep is Hajiya de koningin van de soep. Niemand maakt soep zo heerlijk zacht als zij. Vroeger kookte ze grote pannen vol linzensoep voor haar gezin. Nu haar kinderen zelf kinderen hebben, maakt ze de soep vooral nog tijdens de ramadan, wanneer haar huis weer gevuld is en iedereen samen aan tafel schuift.

Linzensoep is een klassieker in veel landen: eenvoudig, voedzaam en verwarmend. Voor Hajiya is het meer dan eten alleen — het is een manier om te zorgen, te verbinden en samen te vieren. Gelukkig maakt ze ook in de keuken van Broodje Aap & Linke Soep regelmatig haar linzensoep. Dan kan ze alle mensen met wie ze wekelijks samen aan tafel zit laten genieten van haar heerlijke soep.

Zaterdag 18 oktober: Pompoensoep 
Gemaakt door Yasmin, Lidya en Maartje

Voor Lidya en Yasmin staat deze heerlijke herfstsoep symbool voor hun vriendschap. Ze hebben niet alleen deze soep, maar ook elkaar leren kennen bij Broodje Aap & Linke Soep. Precies dát wordt bedoeld met ‘samen eten verbindt’. Met plezier maken zij samen deze verwarmende pompoensoep, want alles wat je samen doet geeft nog meer smaak en warmte.