loader image

Wat is Festival Circolo?

Wij zijn de allergrootste fans (van circus)

Circus is de spannendste en meest spectaculaire cultuurvorm die we kennen. Festival Circolo eert met liefde haar rijke verleden én houdt een open blik naar de toekomst. Want dat circus iets van het verleden is, daar zijn wij het absoluut mee oneens.

Sterker nog: circus is relevanter dan ooit! Circus is namelijk altijd in beweging. En is daarom in staat om te reflecteren en reageren op het menselijk bestaan. Op de thema’s en uitdagingen die ons allemaal bezighouden. Door eigentijds circus te presenteren, geven we onze bezoekers een nieuwe kijk op circus én op de wereld. Nooit met een opgeheven vingertje, maar altijd door de kracht van verbazing en verwondering.

We geven artistieke topsporters, grensverleggers, waaghalzen en doorbijters een podium. Maken stemmen hoorbaar die gehoord moeten worden en die wij ten volste onderschrijven. En zien ons publiek het liefst met open monden, grote ogen, zweterige handen en knarsende tanden. Op Festival Circolo ontdek je namelijk hoe buitengewoon mensen en hun verhalen zijn. En word je – net als wij – gegarandeerd fan van circus!

Leuk en aardig, maar eh, wat is Festival Circolo?

Goeie vraag. Festival Circolo is het grootste circusfestival Nederland. Van 21 t/m 30 oktober presenteren we tien dagen lang circus van het hoogste niveau. Het festivalhart ligt in het Tilburgse Spoorpark. Daar vind je meerdere circustenten, foodtrucks, speeltoestellen en een buitenpodium waar dagelijks gratis circusvoorstelling te zien zijn. Ook zijn er voorstellingen te zien op andere locaties in de stad.

Wat is ‘eigentijds circus’ precies?

Alweer een goeie vraag. Eigentijds circus (of in goed Engels ‘contemporary circus’) is moeilijk in één woord te vangen. Het is een liefdesbaby van circus, theater, dans, muziek, vormgeving, beeldende kunst, en alles wat erbij gefantaseerd wordt. Dat kan zijn: circus en drag, circus en illusionisme maar ook circus en breakdance of opera. Alles kan en mag… nou ja, bijna alles. In het eigentijdse circus is namelijk geen plek voor klassieke clowns tussen tal van losse acts door. Want dat trucje kennen we nu wel. Wij leggen de focus liever op het verhaal, de personages en de vorm. En niet te vergeten: de levensgevaarlijke trucs, adembenemende stunts en ongelofelijke lichaamsbewegingen. Want aan dat succesrecept veranderen we lekker niks.

Voor wie is Festival Circolo?

Festival Circolo is er voor iedereen die zijn zintuigen wil trakteren op spektakel, spanning en schoonheid. Goed- en slechthorend, goed- en slechtziend, goed- en slecht ter been, 4 of 104 jaar oud: voor iedereen is er een plek op ons festival. Het circus is een universele taal die alle drempels en grenzen overstijgt en daardoor voor iedereen toegankelijk. Ontdek op onze programmapagina welke voorstelling het beste bij jou past!