loader image

FAQ

Algemeen

Wat is Festival Circolo?

Goeie vraag. Festival Circolo is het grootste circusfestival Nederland. Van 18 t/m 27 oktober 2024 presenteren we tien dagen lang circus van het hoogste niveau. Het festivalhart ligt in het Tilburgse Spoorpark. Daar vind je meerdere circustenten, foodtrucks, speeltoestellen en een buitenpodium waar dagelijks gratis circusvoorstelling te zien zijn. Ook zijn er voorstellingen te zien op andere locaties in de stad.

Wat is ‘eigentijds circus’ precies?

Eigentijds circus (of in goed Engels ‘contemporary circus’) is moeilijk in één woord te vangen. Het is een liefdesbaby van circus, theater, dans, muziek, vormgeving, beeldende kunst, en alles wat erbij gefantaseerd wordt. Dat kan zijn: circus en drag, circus en illusionisme maar ook circus en kungfu. Alles kan en mag… nou ja, bijna alles. In het eigentijdse circus is namelijk geen plek voor klassieke clowns tussen tal van losse acts door. Want dat trucje kennen we nu wel. Wij leggen de focus liever op het verhaal, de personages en de vorm. En niet te vergeten: de levensgevaarlijke trucs, adembenemende stunts en ongelofelijke lichaamsbewegingen. Want aan dat succesrecept veranderen we lekker niks.

Niet tevreden?

Heb je een negatieve ervaring in verband met overlast, onveilige situatie op het festivalterrein, onheuse bejegening of anderszins, meld dat dan s.v.p. via een mail aan info@festivalcircolo.nl

Beschrijf het probleem of situatie kort en vermeld jouw naam en telefoonnummer. We nemen dan z.s.m. contact met je op om de situatie te bespreken en te overleggen over een oplossing.

Natuurlijk behandelen wij jouw gegevens en informatie vertrouwelijk en gebruiken het om verbeteringen in de organisatie en/of festivalopzet door te voeren.

Praktisch

Openingstijden

18 oktober 15:00 – 21:00 uur
19 tot en met 26 oktober 13:00 – 21:00 uur
27 oktober 13:00 – 18:30 uur

De entree van het festivalterrein in het Spoorpark is tot 23:00 geopend.

Waar is Festival Circolo?

Het festivalhart van Festival Circolo ligt in het Tilburgse Spoorpark. Het festivalterrein is gratis toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast tonen we programma op meerdere locaties in de stad.

De plattegrond geeft een goed overzicht van alle verschillende locaties.

Hoe bezoek ik Festival Circolo?

Het festivalterrein van Festival Circolo in het Spoorpark is gratis toegankelijk. Om een voorstelling te bezoeken koop je een los kaartje. Daarnaast zijn er passe-partouts of combikaarten beschikbaar voor bezoekers die meerdere dagen willen langskomen.

Let op: de passe-partout geldt voor de voorstellingen van het hoofdprogramma; niet voor de attractie.

Waar kan ik overnachten?

Voor overnachting in de stad ben je meer dan welkom bij Stadscamping Tilburg, gelegen pal naast het festivalterrein. Liever in een hotel slapen? Kijk dan bij Stadsvilla Tilburg, Mercure Hotel of Van Der Valk Tilburg.

Drempelloos festival

Geen taalbarrières

Op Festival Circolo gelden er geen culturele of taalbarrières. Alle voorstellingen hebben het label ‘language no problem’. Circus is een universele taal die wordt verteld met het lichaam. Sommige voorstellingen hebben gesproken tekst, maar dit hoef je niet te kunnen verstaan om het verhaal te volgen. Daarnaast is de tekst beschikbaar op papier of wordt deze tijdens de voorstelling geprojecteerd.

Geen drempels voor slechthorenden

Festival Circolo is er ook voor mensen met slechthorendheid. Er zijn een paar voorstellingen met tekst, maar vaak is dat beperkt. Meestal is de tekst beschikbaar op papier of wordt tijdens de voorstelling geprojecteerd. Als de tekst wel een belangrijk onderdeel van de voorstelling is zetten we een gebarentolk en/of een schrijftolk in.

Geen fysieke drempels

Eigentijds circus is voor iedereen. Om die belofte waar te maken, verlagen we graag alle denkbare drempels. Soms heel letterlijk. Festival Circolo is bijvoorbeeld eenvoudig toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Op het festivalterrein zijn de invalidentoiletten te betreden via een hellingbaan en bijna alle voorstellingen zijn toegankelijk met een rolstoel of een hulphond. Laat je ons weten dat je komt? Dan reserveren we een mooie plek in de tent met goed uitzicht. Stuur een mail naar tickets@festivalcircolo.nl.

Geen visuele drempels

Kun je het circusgevoel ervaren als je een visuele beperking hebt? Jazeker! Als er een blindentolk van Komt het Zien! aanwezig is kun je echt alles meebeleven. Óók als je weinig of niets ziet.

Tijdens het festival is er minimaal één voorstelling te bezoeken met live audiodescriptie.

Hoe werkt het?
Een blindentolk beschrijft wat er allemaal gebeurt. De tolk doet live verslag, net zoals een sportjournalist op de radio. De blinde of slechtziende bezoeker zit gewoon op de tribune en kan via een draadloze koptelefoon de extra info van de tolk horen.

Bij de voorstellingen is vooraf een speciale inleiding met ‘meet & feel’. Hier worden de locatie, kostuums en het decor beschreven, kunnen rekwisieten van dichtbij bekeken en gevoeld worden en kan worden kennisgemaakt met de spelers. Het voelen is uiteraard onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Ervaringen:
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien!”
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend”
“Vroeger gingen we met de hele familie naar het circus, maar nu heb ik pas voor het eerst circus gezien.”

Kent u iemand die slechtziend of blind is? Ga er samen op uit! Bestel een ticket ‘met audiodescriptie’ zodat we weten dat je komt.

Komt het Zien! is een stichting die theaterbeleving voor mogelijk maakt voor publiek met een visuele beperking: www.komthetzien.nl.

Minder drempels met een krappe beurs

Jongerenkorting
In de steeds duurder wordende wereld helpen we de jongere generatie graag een handje. De jeugd heeft immers de toekomst. Onze liefde voor circus geven we graag mee aan pubers, studenten en starters op de arbeidsmarkt. Daarom krijgt iedereen t/m 26 jaar oud 50% korting op een kaartje voor een voorstelling.

Krappe beurs?
Wij vinden dat iedereen moet kunnen meegenieten van al het moois dat circus te bieden heeft; ook mensen die wat minder te besteden hebben. Daarom is er dagelijks een aanbod met gratis toegankelijke voorstellingen. Bovendien is het mogelijk om te betalen met de Meedoenregeling. Ook worden er in samenwerking met Quiet Community en de Voedselbank gratis tickets verspreid onder mensen en gezinnen die in stille armoede leven. Deze tickets worden mede mogelijk gemaakt door donaties die bezoekers kunnen doen bij het kopen van een ticket.

Een veilig festival voor iedereen

Ongewenst gedrag, waaronder bedreigingen en fysieke of verbale intimidatie, zijn ook bin- nen Festival Circolo onacceptabel. Discriminatie op grond van leeftijd, ras, geloof, geslacht, seksuele geaardheid of arbeidsongeschiktheid is niet toegestaan. We verwachten van Cir- colo-medewerkers (staf, team, ingehuurde medewerkers en vrijwilligers) dat zij het goede voorbeeld geven en spreken collega’s die dit niet doen hierop aan. Oneerlijke behandeling, discriminatie of ongewenst gedrag dient direct te worden gemeld zodat hier passend actie op kan worden ondernomen.

Ervaar je ongewenst gedrag, meld dat dan bij de directeur van Circolo Marc Eysink Smeets, marc@festivalcircolo.nl, 06-53436972 of de artistiek leider Lucho Smit, lucho@festivalcircolo.nl, 0033 689 697187. Je kunt ook contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon voor de organisatie: mediator Mw. Philine Krans: krans@philinekrans.nl, 06 1451 7340
Na het doen van een melding wordt zo snel mogelijk met je naar de situatie en mogelijke oplossingen gekeken. Eventuele vervolgstappen worden altijd in overleg genomen.

Tickets

Waar kan ik tickets kopen?

De tickets zijn nu nog niet in de verkoop. Als het zover is kunnen de tickets voor voorstellingen online of bij het kassapunt op het Spoorpark worden gekocht. Op de satellietlocaties in de binnenstad worden geen tickets verkocht.

Kaartjes voor de attracties kunnen direct bij de attractie worden gekocht.

Openingstijden kassa & infopunt

18 oktober 15:00 – 21:00 uur
19 tot en met 26 oktober 13:00 – 21:00 uur
27 oktober 13:00 – 18:30 uur

Hoe kan ik betalen op Festival Circolo?

Festival Circolo is volledig cashless. Je betaalt bij ons met je bankpas of creditcard. Tickets voor voorstellingen zijn online verkrijgbaar of tijdens het festival aan onze kassa.

Ik heb al tickets gekocht. Kan ik nog korting krijgen?

Fijn dat je naar Circolo komt en dat je al tickets hebt gekocht. Je vraagt nu of je een later ontvangen kortingsregeling met terugwerkende kracht kan inzetten. Helaas is dat niet mogelijk. Het is net als in de supermarkt dat producten altijd in de aanbieding gaan nèt nadat je ze zelf al hebt aangeschaft. Je kunt de kortingsbon natuurlijk wel gebruiken om kaartjes te kopen voor andere voorstellingen.

Programma

Hoe ziet het programma eruit?

We zijn op dit moment nog druk bezig met het samenstellen van het programma voor Festival Circolo 2024. Wil je zien wat er eerdere edities op ons festival heeft gespeeld? Neem dan een kijkje in ons archief!

Is er gratis programma?

Het festivalterrein van Festival Circolo is gratis toegankelijk. Daar kun je dagelijks de gratis voorstellingen in het Spoorpark van Fontys Circus bekijken. Daarnaast zijn er gratis workshops waaraan je kunt deelnemen.

Kan ik met kleine kinderen naar Festival Circolo?

Bij Festival Circolo is niet elke voorstelling geschikt voor iedereen. Op de programmapagina vind je bij elke voorstelling een leeftijdsaanduiding. Let daar goed op. De meeste voorstellingen duren een (klein) uur. Voor hele jonge kinderen is dat vaak te lang. We adviseren geen kinderen van jonger dan 4 jaar mee te nemen naar de voorstellingen op Festival Circolo.